Σελίδες

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Συγκυβερνούμε, μη μας αγνοείς...


Συγκυβερνούμε, μη μας αγνοείς...Δοκιμασία στις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων προκαλεί ο χειρισμός της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και για τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων από τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να κάνει όσα απαιτούνται για να ληφθούν ευνοϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος αλλά ούτε το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, όπως φαίνεται να πιστεύουν οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Ενδεικτική των σχέσεων που διέπουν την τρικομματική κυβέρνηση είναι η πίεση που άσκησαν, με διαφορετική ένταση, οι δύο μικρότεροι εταίροι στον κ. Σαμαρά προκειμένου να συγκαλέσει σήμερα το απόγευμα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προτού συναντηθεί με την τρόικα.
Οι «διαρροές» και τα παρασκηνιακά σχόλια που εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τα σχέδια και τις προθέσεις του Πρωθυπουργού προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στην Ιπποκράτους. Ωστόσο, εκτός από τον παραπολιτικό χαρακτήρα των «διαρροών», η πρόθεση του κ. Σαμαρά να μη συναντήσει τους άλλους δύο αρχηγούς προτού ολοκληρώσει τις επαφές του με τον κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, την τρόικα και τον κ.Μάριο Ντράγκι ήταν πραγματική. Εξ ου και ο συνήθως συγκρατημένος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φρόντισε να ρίξει τροχιοδεικτικές βολές προς το Μέγαρο Μαξίμου και μέσω συνεργατών του προειδοποίησε ότι επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών αρχηγών προτού παραδοθεί το τελικό κείμενο των μέτρων.
Η αντίδραση της Ιπποκράτους όμως ήταν αυτή που άνοιξε για μία ακόμη φορά τη συζήτηση για τη συνοχή της κυβέρνησης. Στο non paper που μοίρασε το ΠαΣοΚ επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική, ότι είναι λανθασμένη η άποψη ότι ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει όλο το πολιτικό βάρος αντί να επιδιώκει να διευρυνθεί ο κύκλος όσων κουβαλούν το βάρος σε εθνική βάση με συνεχή πρόσκληση προς την αντιπολίτευση. Στις επισημάνσεις της Ιπποκράτους δεν λείπουν και οξείες εκφράσεις, όπως ότι «είναι αφελείς όσοι προσδοκούν άμεσα πολιτικά οφέλη, τα οποία νομίζουν ότι θα κεφαλαιοποιήσει η ΝΔ». Επιπλέον, σημειώνεται ότι η συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους άλλους δύο αρχηγούς δεν συνιστά κηδεμονία και επισημαίνεται ότι τα άλλα κόμματα θα μπορούσαν να αξιώσουν να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς «αλλά τον αποδέχθηκαν στη θέση αυτή, κάτι που δεν είχε κάνει ο ίδιος τον Νοέμβριο του 2011.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, μεταδίδουν ότι ο κ. Σαμαράς αιφνιδιάστηκε από την ένταση της αντίδρασης του ΠαΣοΚ. «Εμείς δουλεύουμε, δεν κάνουμε κουτσομπολιά»λέγεται ότι ήταν η αρχική του αντίδραση. Κατόπιν συνεννοήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη και του ζήτησε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κανονιστεί η σύσκεψη των αρχηγών. Ο Πρωθυπουργός λέει στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τις συνεχείς εναλλαγές στη στρατηγική του κ. Βενιζέλου και ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται τα εσωτερικά μέτωπα του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και δεν σκοπεύει να τα υποδαυλίσει. «Να μη ρίχνουμε λάδι στη φωτιά» λέγεται ότι απαιτεί από τους συνεργάτες του.
Δεν είναι μόνο ο κ. Βενιζέλος που αντιδρά στη διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Σαμαρά να απαγκιστρωθεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Κουβέλης, ο οποίος κρατούσε χαμηλούς τόνους και φρόντιζε να εξομαλύνει τυχόν εντάσεις, φαίνεται ότι δυσαρεστήθηκε από την απροθυμία του Πρωθυπουργού να συνεννοηθεί μαζί τους για ένα εξαιρετικά επώδυνο πακέτο μέτρων που απειλεί να προκαλέσει ρήγματα στις κοινοβουλευτικές ομάδες. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν ότι δεν πρέπει κανένας να τους θεωρεί δεδομένους. Επιπλέον ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Α. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι ο ρόλος του Πρωθυπουργού δεν αμφισβητείται αλλά και εκείνος θα πρέπει να αντιληφθεί ότι «δεν κυβερνά, συγκυβερνά».
Οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση αλλά επιθυμούν να έχουν λόγο στη διαμόρφωση των αποφάσεων εθνικού χαρακτήρα, όπως είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και να μην καλούνται στο παρά πέντε να ψηφίζουν στη Βουλή αποφάσεις στις οποίες δεν συμμετείχαν. Πίσω από αυτά βρίσκεται η ανησυχία τους ότι ο Πρωθυπουργός σκοπεύει στην ουσία να προχωρήσει μόνος του μπροστά και να αφήσει τα άλλα δύο κόμματα στη σκιά. Ωστόσο τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικές προτάσεις για σειρά μέτρων που πλήττουν τα φτωχά και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και δεν είναι διατεθειμένα να βρεθούν στη Βουλή προ τελεσμένων αποφάσεων.
Η Ιπποκράτους μάλιστα δημοσιοποίησε την Παρασκευή τις θέσεις της κατά της περικοπής των αναπηρικών επιδομάτων, των δώρων στον δημόσιο τομέα και της μείωσης των χαμηλών μισθών και συντάξεων.
Το πρόβλημα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων είναι ασφαλώς πιο βαθύ από τις συγκυριακές αντιδράσεις για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Η έλλειψη σταθερής στρατηγικής από την πλευρά του κ. Βενιζέλου έχει αρχίσει να συζητείται έντονα εντός και εκτός ΠαΣοΚ. Το βασικό ερώτημα, αν το ΠαΣοΚ θα αλλάξει τη στάση του και θα συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση - ένα ενδεχόμενο που άνοιξε και έκλεισε (από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο) μέσα ένα τριήμερο - για πολλούς παραμένει σε εκκρεμότητα. Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις για το ζήτημα αυτό αλλά και για την πιθανή συμμετοχή του κ. Βενιζέλου ως αντιπροέδρου, μαζί με τον κ. Κουβέλη, στην κυβέρνηση. Οταν το θέμα ετέθη προς συζήτηση στα κομματικά επιτελεία κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ απέρριψαν την ιδέα να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.


Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι δεν μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση
Η Ευρώπη το δυνατό χαρτί του... Μαξίμου

Αν στο ΠαΣοΚ πίστευαν ότι η γερμανική ακαμψία θα μπλόκαρε κάθε αίτημα διαπραγμάτευσης του προγράμματος, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη τούς φέρνουν αντιμέτωπους με ένα νέο τοπίο, στο οποίο η δική τους εμπειρία ενδεχομένως να μην είναι τόσο απαραίτητη. Ο Πρωθυπουργός αφήνει το αίτημα για την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης να σβήνει στη λήθη. Επιπλέον κοινοτικές πηγές επισημαίνουν ότι αυτή τη φορά έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει ένας πρωθυπουργός ο οποίος επιβάλλεται στους υπουργούς του και εργάζεται χωρίς να μιλάει πολύ.
Αυτό μοιάζει να μετράει περισσότερο από τις διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Το πιθανότερο είναι ότι τα μηνύματα αυτά έχουν φθάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλλον ο κ. Σαμαράς δεν θα διακινδυνεύσει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να καθησυχάζει κάθε εβδομάδα τις αγωνίες των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι αν ρίξουν την κυβέρνηση θα έρθουν καταστροφικές εξελίξεις για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά κινδυνεύουν να αυτοεγκλωβιστούν σε μια συνεχιζόμενη διαμαρτυρία για τη λειτουργία της κυβέρνησης στην οποία επέλεξαν να συμμετάσχουν με περιφερειακά στελέχη, χωρίς θεσμική υπόσταση. Ο πρώτος λογαριασμός όμως θα έρθει με την ψήφιση των μέτρων και τότε θα φανεί προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.


ΔΕΘ
Συζήτηση Βενιζέλου με επιχειρηματίες

Μακριά από τα καθιερωμένα θα είναι η παρουσία του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ. Αντί για την κλασική ομιλία επέλεξε να συνομιλήσει με επτά νέους επιχειρηματίες, παραγωγούς ή στελέχη εταιρειών που έχουν δραστηριοποιηθεί σε καινοτόμους τομείς της οικονομίας. Η εκδήλωση αναφέρεται στη γενιά της κρίσης και έχει τίτλο: «Μια κερδισμένη γενιά, όχι μια χαμένη γενιά» και οργανώθηκε από τη νεοσύστατη Ομάδα Ανάπτυξης Πολιτικών του ΠαΣοΚ.
Οι προσκεκλημένοι επελέγησαν με βάση όχι την πολιτική τους τοποθέτηση αλλά τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και μάλιστα σε δραστηριότητες εκτός τουρισμού και κατασκευών ώστε να τονιστεί ότι η νέα παραγωγική βάση της χώρας πρέπει να βασιστεί στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο προσωπικό που διαθέτει και να υπερβεςί το στερεότυπο «ήλιος και θάλασσα, τσιμέντο και σίδερα». Κανένας από τους διοργανωτές και τους ομιλητές δεν γεννήθηκε πριν από την 3η του Σεπτέμβρη του 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου