Σελίδες

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κοινό... εμπάργκο Κούβας και ΗΠΑ κατά των ναρκωτικών

Κοινό... εμπάργκο Κούβας και ΗΠΑ κατά των ναρκωτικώνΜπορεί το «εμπάργκο» των ΗΠΑ κατά της Κούβας να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αλλά υπάρχει ένας τομέας όπου τα δύο κράτη συνεργάζονται αρμονικά: η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό BBC «πρόκειται για νια σπάνια συμμαχία δύο ιδεολογικών αντιπάλων». 


Οι χρυσαφένιες παραλίες του νησιού Κάγιο Κρους, στα βόρεια της Κούβας, μοιάζουν ειδυλλιακές, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν μετωπο-κλειδί στη μάχη κατά του διεθνούς ναρκεμπορίου - καθώς η Κούβα είναι γεωγραφικά «περικυκλωμένη» από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ναρκωτικών στην Νότια Αμερική, και βέβαια η πιο κερδοφόρα αγορά-στόχος για τα ναρκωτικά αυτά δεν είναι άλλη από τις ΗΠΑ.

Το νησί αποτελούσε για χρόνια κομβικό σημείο για τους ναρκεμπόρους, σύμφωνα με μαρτυρίες των συνοριοφυλάκων που έβλεπαν πολύ συχνά ύποπτες λέμβους κοντά στις ακτές, αλλά και μικρά αεροπλάνα που «βομβάρδιζαν» τα κουβανέζικά νερά με πακέτα ναρκωτικών, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν με ταχύπλοα στις ακτές της Φλόριντα και άλλων αμερικανικών πολιτειών.

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν αυτός που αναγνώρισε τη σημασία του προβλήματος το 1999, βλέποντας τη διακίνηση των ναρκωτικών μέσω των κουβανέζικών χωρικών υδάτων να αυξάνεται αλλά και τον κίνδυνο μας εκκολαπτόμενης αγοράς ναρκωτικών μέσα στη χώρα, καθώς αρκετά από τα πακέτα με την κοκαΐνη και την μαριχουάνα ξεβράζονταν στις ακτές της Κούβας. Η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να πάρει τα μέτρα της ενάντια στο «θανάσιμο δηλητήριο», όπως αποκάλεσε τα ναρκωτικά ο Κάστρο.

Στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Πόνος» όπως ονομάστηκε η επιχείρηση καταστολής, τοποθετήθηκε ένα νέο ραντάρ και στρατολογήθηκαν εκατοντάδες εθελοντές «συνεργάτες» που πέρασαν από εκπαίδευση για να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για ύποπτα πακέτα στις κουβανέζικές ακτές. Η διακίνηση μέσω αεροπλάνων έχει μειωθεί σημαντικά αλλά παραμένει ο κίνδυνός των ταχύπλοων.

Σύμφωνα με τις αρχές, προσπαθούν να ξεφύγουν αλλά αν δεν τα καταφέρουν προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα ναρκωτικά γιατί οι ποινές στη Κούβα είναι ιδιαίτερα βαριές για τους διακινητές. Και μπορεί το 60% των ναρκεμπόρων να ξεφεύγουν από τις κουβανικές αρχές, χάρη στα ταχύτατα σκάφη τους, αλλά πλέον η Κούβα ενημερώνει άμεσα τις λιμενικές αρχές των ΗΠΑ για να συνεχίσουν την καταδίωξη.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει σημαντικό εμπόριο ναρκωτικών μέσα στη Κούβα, καθώς υπάρχει τρομερή αστυνόμευση και τα ναρκωτικά κοστίζουν πολύ ακριβά για έναν απλό κουβανό εργάτη. Τελευταία όμως παρατηρείται απόπειρα διακίνησης μαριχουάνας από τις Η.Π.Α. προς την Κούβα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στις αρχές της χώρας.  

Η συνεργασία των δύο χωρών φαίνεται να αποδίδει καθώς τουλάχιστον 24 απόπειρες διακίνησης μέσω των αεροδρομίων της χώρας απέτυχαν στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο και αρκετοί ναρκέμποροι συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα.

Η επίσημη σύμβαση συνεργασίας των δύο χωρών στοχεύει στην εξάλειψη της διακίνησης ναρκωτικών και προς τις δύο κατευθύνσεις. Οι αστυνομικές αρχές της Κούβας υποστηρίζουν ότι η συνεργασία με τις αμερικάνικές λιμενικές αρχές έχει καλά αποτελέσματα αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον έλεγχο του εναέριου χώρου.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για πάνω από 5 δεκαετίες, αλλά οι αμερικάνοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τη συμβολή της Κούβας στο κοινό πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Να σημειωθεί εδώ ότι και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται με την Αβάνα σε θέματα καταπολέμησης του ναρκεμπορίου, επιδοτώντας κοινά προγράμματα εκπαίδευσης και περιπολίες στα διεθνή ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου